top of page

 

                    ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ (PEDODONTİ)

 

 

 

 

 

 

Bebeklik döneminden erişkinlik dönemine kadar geçen süreçte yani 0-14 yaş aralığında bebeklerin süt dişlerinden başlayan diş sağlığını koruma ve oluşabilir hastalıkların tedavisini üstlenen bilim dalına Pedodonti adı verilmiştir. 


İlk pedodonti kontrolü ne zaman yapılmalıdır?
Bebeğin ilk dişi çıktıktan sonra pedodonti kontrollerine başlanabilir. 


Pedodontinin kapsadığı alanlar nelerdir?
* Süt dişleri ve kalıcı dişlerdeki kanal tadavisi
 *Diş Çekimi
* Çocuklarda görülen diş kırılmalarının tedavilerinde
 *Dişlerde oluşan renklenmelerin
 *Fissür örtücü uygulamaları
 *Kron Kaplamaları
 *Flor uygulamaları
 *Bruksizm tedavisi


Pedodonti hekimlerinin önerileri nelerdir?
Bebek dişlerini çıkartmaya başladığı gibi dişler ıslak bir bezle temizlenmeli, sürekli tatlı içecekler ( şerbet, meyve suyu gibi ) bebeğe verilmemelidir. Aynı zamanda bebek 1 yaşını geçtikten sonra biberon kullanımına son verilmeli ve çocuğun bardak yardımıyla sıvı gıdaları almasının sağlanması yönünde olmaktadır.
Annelerin en sık yaptığı hatalardan biri ise biberon mamasını hazırladıktan sonra sıcaklığı kontrol için kendi ağzına biberonu sokmasıdır. Bu durum doğal olarak yetişkin ağzındaki bakterilerin çocuğa geçmesine neden olur ve son derece olumsuzluk içeren bir harekettir. Bunun yerine mamanın sıcaklığı el üzerine dökülerek ölçülebilir ve çocuğun gereksiz bakteri alması engellenebilir. Çocuğunuzun ağız sağlığından endişe duyduğunuzda, yetişkin döneminde büyük sıkıntılar çekmemesi adına Pedodonti uzmanıyla görüşmeli ve zamanında önlem almanız gereklidir.

NOT: Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

pedodonti11.jpg
PEDODONTİ.jpg
bottom of page